Priprava: 40 min  |  Skupaj: 6 ur  |  Osebe: 8

Sestavine

Kontrolni seznam sestavin
 

Navodila

Navodila za preverjanje
  • Velik kos voščenega papirja rahlo namočite; v sredino položite disk testa. Kotalite se od sredine navzven, oblikujte v 12-palčni krog. (Uporabite papir za vrtenje testa, po potrebi moko in valjar, da preprečite lepljenje.) Testo (še vedno na papirju) prenesite na pekač; pokrijemo in shranimo v hladilniku. Ponovite z drugim diskom testa.

  • Pečico segrejte na 450 stopinj s stojalom, nastavljenim v najnižji položaj. Odstranite prvi krog testa iz hladilnika; zavijte okrog valjarja (zavrzite papir) in previdno odvijte čez 9-palčni krožnik. Nežno dvignite robove in spustite testo v krožnik, tako da objame dno in stranice. Izogibajte se raztezanju testa, zaradi katerega se bo med peko skrčilo. V hladilniku.

  • V večjo skledo položite limonin sok. Olupite, sredico in narežite jabolka na 1/4-palčne debele rezine; prepolovite navzkrižno in med delom dodajte limoninemu soku (da ne postanejo rjavi). Dodamo sladkor, moko, cimet in sol; toss združiti.

  • Odstranite s testo obloženo pito iz hladilnika. Napolnite z mešanico jabolk, nežno zapakirajte jabolka in rahlo stopite v sredino; pika z maslom. Rob pite rahlo obrišite z vodo. Odstranite preostali krog testa iz hladilnika. Položite čez jabolka; pritisnite na navlaženi rob, da zatesnite. S kuhinjskimi škarjami obrežite previs na 1 centimeter.

  • Z mokastimi prsti prepognite previs pod seboj, da tvori debel rob; stisnite med palcem in kazalcem, da dobite enakomeren rob okoli roba tortne plošče.

  • Za stiskanje robov: S palcem in kazalcem ene roke nežno pritisnite testo na zgib druge roke; nadaljujte okoli pite. (Globoke vdolbine sidrajo testo na robu in preprečujejo, da bi med pečenjem zdrsnilo po straneh krožnika.)

  • Z mokastim nožem za rezanje izrežite 5 do 6 rež na vrhu pite, ki seva od sredine; ploščo za pite položite na obrobljen pekač. Pečemo 20 minut; zmanjšajte toploto na 375 stopinj in pecite, dokler skorja ne postane zlata in sokovi ne zavrejo, 50 do 60 minut več. Če robovi prehitro porjavijo, jih pokrijemo z aluminijasto folijo. Pred serviranjem popolnoma ohladite, vsaj 6 ur.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram